Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش روز دوشنبه ایرنا،‌ رئیس سازمان هلال احمر گفت:‌ هدف از این مانور تقویت توانایی‌های  لازم داوطلبان و پرسنل  در رها سازی مصدومین و تخلیه اضطراری از مکان های آسیب دیده از زلزله است.

این مانور با وقوع یک زلزله فرضی آغاز شد و سپس در دو مرحله تخلیه و مداوای مصدومین ادامه یافت.

محمدی در این خصوص گفت: اولین مرحله در برج های دوقلو تخلیه مجروحین و افرادی که زیر آوار مانده توسط آتش نشانی و سپردن آنها به دست نیروهای اورژانس اختصاص داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مرحله دوم نیز اسکان اضطراری در مصلی با هدف ایجاد فضای امن برای خانواده هایی که منازل آنها از شرایط مناسب زندگی برخوردار نیست؛ دراین مرحله، پس از اسکان، مداوا و امکانات اولیه، تغذیه و امکانات زیستی به آنها داده شد.

رئیس آتش نشانی کیش با تاکید به اقدام فوری و از جان گذشتگی همیشگی نیروهای آتش نشانی، گفت: در این زلزله فرضی یک آتش سوزی درطبقه پنجم برج های دوقلو گزارش شد. ما فورا آتش نشانان را اعزام کردیم و در موقعیت مستقر شدیم . درآغاز کار ابتدا عملیات اطفای حریق انجام گرفت و بعد از آن مصدومین را به طبقه همکف هدایت کردیم.

سرمدی با اشاره به بروز برخی از کمبودها و امکانات در این مانور افزود: قطعا کمبودهایی در امداد رسانی‌ها در این شرایط وجود دارد اما خوشبختانه با حمایت و پشتیبانی شرکت عمران می‌بایست نسبت به حل آنها اقدام کنیم؛ از جمله به روزرسانی سیستم های اعلام حریق، سیستم آب و سیستم اطفای حریق توسط برج ها و ساختمان‌ها. البته ما در این خصوص بازدیدهای دوره‌ای خود را از این مکان‌ها افزایش داده‌ایم.

برچسب‌ها کیش جزیره کیش روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی کیش

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کیش جزیره کیش روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی کیش کیش جزیره کیش روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی کیش اخبار کنکور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۸۱۰۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روز ملی ایمنی در حمل و نقل و حسرت فرصت هایی که از دست می روند....

تین نیوز فروغ فاریابی :

تصادفات جاده ای در کشور، سالانه جان هزاران نفر از هموطنانمان را می گیرد و بسیاری را برای همیشه با معلولیت درگیر می کند.

هزینه های تصادفات علاوه بر اندوه و سوگ سنگین در غم جان های عزیزی که برای همیشه از دست می روند، خسارت های مادی سنگینی بر خانواده ها، جامعه، سیستم امداد و درمان، سیستم توانبخشی، و ....تحمیل می کند.

مطالعات بسیاری برای محاسبه همه جانبه  هزینه تصادفات انجام گرفته. در یک مطالعه حتی رنج و اندوه و فشارهای روانی حاصله از تصادف را ، تقویم به پول کرده و به هزینه های کمّی و ملموس افزوده اند. 

برآورد هزینه ها، یکی از راه هایی است که ابعاد هولناک سوانح را آشکار و کمک می کند تصمیمات بازدارنده و پیشگیرانه بهتری اتخاذ شود.  

در شرایط اقتصادی سختِ متاثر از تحریم های ظالمانه، و تورم کمر شکن، عزم مدیران و سیاستگذاران کشور باید هر چه بیشتر به سمت عقلانیت و دوراندیشی و دلسوزی برای مصرف درست ریال به ریال منابع کشور میل کند و سازمان برنامه بایستی با خساست و سختگیری منطقی نسبت به توزیع منابع و تخصیص بودجه اقدام کند و دستاورد اعتبارات را بازخواست کند. 

با انتشار بودجه سال ۱۴۰۳ ، باز هم ردیف های بودجه ای خاصی ذهن را آزار می دهد. 

۶۷۰ هزار میلیارد تومان بودجه نهادهای فرهنگی و دینی با عملکرد منفی یا نامعلوم!!!

در کنار آنها ۶۸ هزار و پانصد میلیارد تومان بودجه وزارت راه با این مقدار کاستی و نیاز و حوادث جاده ای و ریلی و زیرساخت های ناکافی و ....

پول هدر دادن نیست؟!

نهادهایی که چنین پولی را از جیب مردم جذب می کنند و شاید بیشتر از آن هم طلب می کنند آیا با توجه به عملکرد خود، در قبال مردم  احساس دین نمی کنند؟ 

حتی اگر سهم تقصیر  خطای انسانی در تصادفات بزرگ باشد، خود دلیل بی ثمری این نهادها در تربیت انسان های قانونمند و دیگرخواه و مسئول است. 

ای کاش برای یک سال بطور آزمایشی، همه این نهادهای تبلیغی و فرهنگی و مذهبی تعطیل شوند و بودجه آنها به بهبود ایمنی راه های کشور و نوسازی ناوگان عمومی درون شهری و برون شهری و بهبود سیستم های امداد و فوریت های پزشکی  اختصاص یابد.

اقلا آنها که می توانند خدمت ملموسی ارائه کنند ، در ارائه خدمات خود تقویت خواهند شد.

 

فروغ فاریابی وبلاگ‌نویس آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • کمبود این ویتامین‌ها، دلیل شدت شوره سر!
  • شناسایی ۶۵۰ کارگاه پرخطر در قزوین
  • تصاویر آتش‌سوزی گسترده یک کارگاه بزرگ در تهران |‌ ویدئو
  • روز ملی ایمنی در حمل و نقل و حسرت فرصت هایی که از دست می روند....
  • عجایب جدید از ویروس کرونا؛ مردی پس از ۶۱۳ روز بیماری درگذشت!
  • سایپا سیتروئن C۵ Aircross را در ایران مونتاژ می‌کند
  • نقص سیستم خودران تسلا دردسرساز شد
  • رونمایی از تیگو ۹ در نمایشگاه پکن
  • انجام ۲۶۸ مورد ماموریت توسط آتش نشانی قزوین
  • توضیحات آتش‌نشانی قزوین درباره شهادت یک آتش‌نشان